Debat og politik

67,2 pct. stemte til kommunalvalget

Stemmeprocenten ved kommunalvalget falder en smule og lander på 67,2 pct. En massiv indsats fra kommuner, regioner, kandidater, frivillige, medier, organisationer og mange flere har bidraget til et fint resultat i skyggen af corona.

67,2 pct. af danskerne deltog i valget til landets 98 kommunalbestyrelser. Det er et lille fald på 3,6 procentpoint lavere sammenlignet med kommunalvalget for 4 år siden. Stemmeprocenten er opgjort inden fintællingen.

”Valgdeltagelsen ligger ikke på det niveau, vi kender fra de sidste kommunal- og regionalvalg. Det skyldes den nuværende coronasituation. Selvom der er gjort en massiv indsats for at gøre valget helt sikkert, har flere danskere formentlig følt sig usikre på, hvordan de med tryghed kunne deltage i valget i en situation med stigende smittetal,” siger KL’s administrerende direktør Kristian Vendelbo og fortsætter:

”Vi har været oprigtigt bekymrede for stemmeprocenten, fordi corona kom til at fylde rigtig meget i de sidst uger op til valget. Så vi er faktisk glade for, at valgdeltagelsen trods det ligger rigtig pænt. Også set i lyset af, at der er mange flere stemmeberettigede til kommunalvalget end folketingsvalg. Kommunerne har gjort et kæmpe arbejde for at skabe opmærksomhed omkring valget og opfordre danskerne til at deltage. Sammen med partierne, kandidaterne og de frivilliges indsats, mediernes massive dækning og mange organisationer og virksomheders fokus på valget har det bidraget til en stadig flot valgdeltagelse.”

Stor omstilling på ingen tid

På under én uge har kommunerne skabt coronasikre rammer om valghandlingen. Den stigende smitte har krævet særlige tiltag bl.a. i form af håndsprit, god afstand og udluftning.

”Kommunerne har på meget kort tid gennemført en kæmpestor omstilling, så valget kunne afholdes med stor tryghed. Valgdeltagelsen er så meget desto flottere, når man tager coronasituationen i betragtning. Det er imponerende klaret. Kommunerne og de valgtilforordnede har styret os sikkert igennem en uforudsigelig og svær situation. Det har rigtig mange danskere taget godt imod, og det har været helt afgørende for, at vi trods alt har fået en fin stemmeprocent,” siger Kristian Vendelbo.

Ved kommunal- og regionalvalget i 2009 var stemmeprocenten på 65,8 pct. og var samtidig den laveste valgdeltagelse i 35 år. Til sammenligning var valgdeltagelsen ved valgene i 2013 på 71,9 pct. og i 2017 på 70,8 pct.

Kommentarer